fbpx

Новости

Меѓународни принципи и практики во третирање на повреди

Спортувањето е одличен начин да се зајакне имунитетот и целокупното здравје на човекот. Но покрај само желбата потребно е и адекватна и континуирана припрема пред секој тренинг и со правилен пристап кон сите спортски активности, можете да ги избегнете непријатностите предизвикани со физичката активност.    Спортските повреди не се случуваат само кај професионалните спортисти. Меѓународната […]

Пациент во тешка медицинска состојба, пост оперативно транспортитан низ 7 држави од Hospital De Sambre-Avesnois во Молбеж (Maubeuge), Франција до Битола со должина од 4 800 километри

Медицински тим на Болница Неуромедика изминатите 3 дена изврши санитетски транспорт на пациент во тешка здравствена состојба низ седум држави од болницата Hospital De Sambre-Avesnois во (Молбеже) Maubeuge, Франција до Битола со поминати 4 800 километри од кои 30 часа поминати со пациент од вкупно 58 часа.     Шеестидевет годишена пациентка со преживеан обемен […]

Хронична обструктивна белодробна болест – ХОББ

Хронична обструктивна белодробна болест – ХОББ е група на хронични заболувања на респираторниот систем, кои се изразуваат со потешкотии во дишењето т.е опструкции на воздушните патишта кај пациенти на кои претходно им било дијагностицирано хроничен бронхитис и/или емфизем. Хроничен бронхитис претставува продуктивна кашлица во текот на целиот ден во тек на 3 месеци, во најмалку […]

Зарипнат глас – симптом што може да се слушне

Зарипнатиот глас е нешто што секому му се има случено барем еднаш во животот. Непријатно чувство, отежнат говор и конверзација се едни од првите и основни карактеристики на зарипнатиот глас. Зад оваа состојба стојат најразлични причини, па дури некои можат да бидат и животно загрозувачки. За промените на гласот слушнете ја д-р Сања Николова специјалист […]

Екологија на духот, МАТУРАЦИЈА на нашиот психо профил

Агресијата, како интерконтакт и однос помеѓу нас, во сите цивилизации, била актуелна, е актуелна и останува и понатаму актуелна. Проблемот на екологијата на духот – поточно на интерперсоналните односи е еден од најголемите проблеми на сите нас на мајката Замја Планета. Конфучие, многу одамна, во своето дело „Умот царува, а моќта и снагата трулат“ ќе […]

Корозивни оштетувања на горно дигестивен тракт

За жал се почести се корозивните оштетувања на горно дигестивниот тракт. Без разлика дали истите настанале намерно или случајно потребата за говорење за третирање, третман и пред се што претставуваат корозивните оштетувања на горно дигестивниот тракт. Корозивните оштетувања на горно дигестивниот тракт се оштетувања на повеќе органи настанати главно од корозивни средства, намерно или случајно […]

Техники во операции кои се запишани во светската медицинска историја

Д-р Владимир Дугалич, единствен хирург на овие простори кој изведува интервенции со метода запишана во светската медицинска историја, дел од тимот на одделот Хирургија во Болница Неуромедика     Д-р Владимир Дугалич, општ хирург е единствениот хирург на овие простори кој ја извршува техника „тунел во црн дроб“, интервенција која до сега е реализирана на […]

ИНФАНТИЛНИ СПАЗМИ (WEST синдром)

Инфантилните напади се типови на напади во склоп на епилептичен синдром кој се јавува за време на инфантилниот период и раното дет ство. Овој синдром е познат уште и како West-ов синдром. Електроенцефалографскиот корелат е специфичен модел на избивање, познат како хипсаритмија. Епилептчните напади во вид на спазми почнуваат клинички да се манифестираат во првата […]

Убавина е да се биде најдобрата можна верзија на себе си, одвнатре и однадвор

Убавина е да се биде најдобрата можна верзија на себе си, одвнатре и однадвор. Бидете најдобрата верзија од самата себе и доверете ја процедурата на најдобриот пластичен и естетски хирург од Турција д-р. Чагри Саде и направете го вистинскиот чекор со закажување на преглед за среда (04.12.2019) во Болница Неуромедика. Изборот на доктор и хирург на […]

Дали имате предрасуди да посетите психолог или психијатар?

Д-р. Симеон Могилевски, специјалист психијатар и Зоран Костов, психолог во емисијата Ние и Вие на Канал 5 одговараат на прашањата: „Дали имате предрасуди да посетите психолог или психијатар? Во кои ситуации треба да се упатите кај психолог а во кој кај психијатар?“ и многу повеќе.