Новости

Сончев витамин Д

В И Т А М И Н   Д Витамини Д или антирахитични витамини се група на соединенија со слична структура. Двете најважни форми се витамин Д2 (ergocalciferol) и витамин Д3 (cholecalciferol). ХЕМИСКА СТУКТУРА Витамин Д2 настанува под дејство на ултравиолетовите зраци на провитаминот ергостерол. Од провитаминот дехидрохолестерол настанува холекалциферолот или Витамин Д3. За апсорпција на […]

Менопауза или втор пубертет кај жените

Менопаузата е пресвртна точка во животот на секоја жена. Таа е неизбежна природна појава проследена со телесни и психолошки промени. Жешки бранови, зголемување на телесната тежина, несоница, нервоза, необјасливи промени во расположението, сексулани промени, уринарни инфекции, уринарна инконтиненција, одсуство на менстурација се главните симптроми кои варираат од жена до жена. Д-р Дејан Огњеновик, гинеколог во […]

ВИДЕО: Врвниот пластичен хирург од Турција Д-р. Чагри Саде дел од тимот на Болницата Неуромедика

Естетскиот изглед за најголемиот дел од луѓето е најголемиот причинител за непријатност и создавање на комплекс од сопствениот изглед. Болницата Неуромедика преку својата соработка со врвниот пластичен хирург од Турција Д-р. Чагри Саде склучи соработка со цел комплетна здравствена нега и помош на пациентите. Спец. пластичен хирург  д-р. Чарги Саде во Болница Неуромедика ќе извршува секаков вид […]

Психологијата зад неуспешноста на диетите

Би го започнал овој текст со една бројка која ја опишува успешноста на речиси секој диетен план, а тоа е 98%. 98% е процентот на неуспешност што значи само 2% успешност. Уште еден податок во склоп со овој неуспех е тоа дека најдолгиот просечен период во кој луѓето се придржуваат до било кој диетален план […]

Д-р. Бошко Ставрески, специјалистот по општа хирургија, нов член на тимот на Болница Неуромедика

Специјалист по општа хирургија со долгогодишно работно искуство низ многу реномирани Европски болници, автор и коавтор на многу стучни трудови и експерт во својата област се само дел од обележјата на специјалистот по општа хирургија, д-р. Бошко Ставрески, новиот член на тимот стручни хирурзи во Одделот за Хирургија. Целата професионална биографија можете да ја погледнете на http://bit.ly/2jUITDL […]

Дијареа – се што треба да знаеме за неа!

Дијареа или пролив е најчест акутен и чест клинички синдром. Се дефинира како појава на ретки, воденести столици кои се многу чести, повеќе од три пати во еден ден. Kај децата и возрасните дијареата не претставува  болест, туку знак дека постои некој здравствен проблем. Може да биде акутна и хронична. Акутната дијареа трае кратко и […]

Патувате на годишен одмор. Дали и вашето дете патува безбедно со вас?

Време е на годишни одмори и време кога луѓето патуваат со зголемен интензитет. Се подготвувате за годишен одмор со вашето семејство и неопходо е да се грижите за здравјето и безбедноста на вашите деца во текот на патувањето. Ако планирате да го транспортирате вашето бебе во кој било автомобил, мора да користите правилни и ергономски седишта кои се соодветни […]

20ти Август е Меѓународен ден на медицинските транспортери

Лицата кои неуморно се во трка со сите да го пренесат пациентот кој има потреба од медицинска помош во здравствена установа, кои се во трка со минутите пробивајќи се низ градските гужви или пак возејќи ги долгите меѓуградски или меѓудржавни релации се лицата медицински транспортери, кои се еднакво одговорни за брзата реакција на медицинскиот тим […]

Легионела – непријател во топлите денови

Што претставува Legionella? Легионелите се аеробни, Грам негативни, интраклеточни бактерии без клеточна мембрана па од таму произлегуваат патогенетските и клиничките карактеристики. За човекот најпатогена е Legionella pneumophilia. Епидемиолошки податоци Легионелите се распространети насекаде, а особено лесно се размножуваат во вода и влажна средина. Во природните водни резервоари ги има во мал број, претежно ги колонизираат […]

Камен во жолчното ќесе!

Жолчното ќесе е  крушковиден  орган  сместен под десниот ребрен лак ,  во свое  лежиште на внатрешната страна на  црниот дроб. Изгледа како мала вреќичка  со капацитет  од околу 50 мл. Претставува резервоар на  жолчката  која  е неопходна  во разградувањето на  мастите внесени со исхраната. Жолчката е течност  која се  создава во црниот дроб  и се  […]