fbpx

Оториноларингологија

Општи информации
Персонал
Работно време
 • Основен ОРЛ специјалистички преглед што подразбира:Отоскопски преглед на уши,преглед на нос со предна риноскопија и преглед на грло.Со цел на дијагностицирање на патолошки состојби на каналите и мембраните на ушите,патолшки состојби на носот(Акутен,хроничен,алергиски,вазомоторен ринит) и патолошки состојби на грлото,увулата и палатиналните тонзили.
 • Одредување на слух: Со  користење  на  методата на Тонална лиминарна аудиометрија.
 • Испирање(Тоалета) на уши што подразбира отсранување на чеп од церумен од каналите на ушите.
 • Преглед на остиуми на синуси , заден дел од носот и епифаринкс со користење на  Фиберназофарингоскопија а со цел да се дијагностицираат состојби на :Акутен синузит,полипи во нос,присуство на зголемен трет крајник особено во детската популација и дијагностика на тумори во носот и епифаринксот.
 • Преглед на грклан и гласилки со користење на методата на стробоскопски преглед а со цел да се дијагностицираат патолошки состојби на епиглотисот и гркланот како што се:Акутни и хронични воспаленија,полипи на гласилки,кератози,сингер нодули,Ранкеов  едем  и тумори.
 • Земање на брис од нос ,грло,јазик и уши.
 • Аспирација на секрет од нос
 • Инхалации
 • Предна тампонада на нос во случај на обилна епистакса(крварење од нос)
 • Поставување на штрајфни со лек во каналите  на ушите
 • Користење на Полицер Балон во третманот на Акутен туботимпанит,покрај медикаментозната терапија.
 • Дијагностика и третман на акутни инфективни состојби од областа на ОРЛ како гнојна ангина.На расоплагање ја имаме дневна болница за интрамускулна и интравенска терапија доколку има потреба.
 • Домашна Посета
 • Екстракција на детритусни чепови,екстракција на  страно тело  и тоалета на  палатинални тонзили.
 • Тоалета на нос со Sol.NaCl 0,9%
 • Екстракција на страно тело од уво.
 • Екстракција на страно тело од нос.

д-р Сања Николова

Специјалист по оториноларингологија 070360866 dr.nikolova@neuromedica.com.mk

22 Jan

Оториноларингологија

 • 08 - 15
 • д-р Сања Николова
5 слободни места
Закажете термин
23 Jan

Оториноларингологија

 • 08 - 15
 • д-р Сања Николова
5 слободни места
Закажете термин
24 Jan

Оториноларингологија

 • 08 - 15
 • д-р Сања Николова
5 слободни места
Закажете термин
27 Jan

Оториноларингологија

 • 08 - 15
 • д-р Сања Николова
5 слободни места
Закажете термин