Новости

Легионела – непријател во топлите денови

Што претставува Legionella? Легионелите се аеробни, Грам негативни, интраклеточни бактерии без клеточна мембрана па од таму произлегуваат патогенетските и клиничките карактеристики. За човекот најпатогена е Legionella pneumophilia. Епидемиолошки податоци Легионелите се распространети насекаде, а особено лесно се размножуваат во вода и влажна средина. Во природните водни резервоари ги има во мал број, претежно ги колонизираат […]

Камен во жолчното ќесе!

Жолчното ќесе е  крушковиден  орган  сместен под десниот ребрен лак ,  во свое  лежиште на внатрешната страна на  црниот дроб. Изгледа како мала вреќичка  со капацитет  од околу 50 мл. Претставува резервоар на  жолчката  која  е неопходна  во разградувањето на  мастите внесени со исхраната. Жолчката е течност  која се  создава во црниот дроб  и се  […]

Хипертермија (прегревање)

Хипертермија настанува кога ќе откаже терморегулациониот механизам на телото и кога централната телесна температура ќе порасне над нормалните вредности раководени од нормалниот хомеостатски механизам. Хипертермијата може да биде егзогена, предизвикана од температурните услови на околната средина (карактеристична за летниот период од годината) и ендогена, која се должи на внатрешната продукција на топлина. Хипертермијата, предизвикана од […]

15ти и 25ти август закажете го вашиот преглед кај Д-р. Чагри Саде, најдобриот пластичен хирург од Турција

Болница Неуромедика и Одделот за Хирургија од неодамна ја остварија соработката со најдобриот специјалист хирург по пластична, реконструктивна и естетска хирургија од Турција, д-р. Чагри Саде како дел од стручниот тим кој работи во самата болница. Спец. пластичен хирург  д-р. Чарги Саде во Болница Неуромедика ќе извршува секаков вид на хируршки и нехируршки третмани, естетски, пластични и реконструктивни […]

Вагинални инфекции во лето!

Во летниот период, бројот на вагиналните инфекции се зголемуваат за 2 – 3 пати повеќе од колку во останатите месеци од годината. Зошто? Главните причини за инфекциите на гениталните органи се користење на базени, подолг престој во ладна вода, почести и послободни сексуални односи без заштита, прекумерно сончање, недостаток на сон, лоши услови за хигиена, […]

Труење со храна или стомачен вирус?

Често можеме поради сличната сиптоматологија да незнаеме дали се работи за труење со храна  или за стомачен вирус? Затоа ни е битно и од голема важност да знаеме како да ги разликуваме овие две состојби за навремено и  правилно да се третираат. Стомачниот вирус и труење со храна ги предизвикува бактерија или вирус, а разликата […]

Се што треба да знаете за уринарните инфекции

Уринарините инфекции се честа патологија со која ние лекарите по општа пракса се среќаваме секојдневно. Иако овие инфекции не дискриминираат во однос на возраст и пол, најчесто ги среќаваме кај сексуално активни жени, дури 25% од сите клинички дијагностицирани инфекции. Според најновите статистички податоци, се смета дека дури половина од жените во текот на својот […]

Преосетливост на забите во летниот период

Секој од нас посакува лесен и пријатен одмор без несакани состојби со болка. Но топлото време, долгите периоди на сонце и плажа, големите разлики во температурите на пијалоците и храната може да предизвикаат реакција кај преосетливите заби. Преосетливоста на забите при консумирање на ладни пијалоци во летниот период е најчестиот проблем со кој се соочуваат […]

Последици од прекумерна изложеност на УВ зраци

Дали внимаваме и доволно се заштитуваме од УВ зраците? Во последните 20 години, како резултат на промена на начинот на живот , луѓето се изложени на ултравиолетови (УВ) зраци, без разлика дали тоа е природно сончање или изложување на вештачки извори на УВ зрачење. Да се има темен тен стана еден вид на престиж, како […]

Најдобриот естестки хирург од Турција, д-р. Чагри Саде во Неуромедика

Болница Неуромедика и Одделот за Хирургија ја имаат ексклузивната можност да го најават најдобриот специјалист хирург по пластична, реконструктивна и естетска хирургија од Турција, д-р. Чагри Саде како дел од стручниот тим кој ќе работи во самата болница. Спец. пластичен хирург  д-р. Чарги Саде во Болница Неуромедика ќе извршува секаков вид на хируршки и нехируршки третмани, естетски, […]