fbpx

Радиологија

Општи информации
Персонал
Работно време

Конвенционална дигитална рентген дијагностика

Се вршат класични рентгенски снимања на сите сегменти од телото, при што зрачењето на пациенто е знацително редуцирано.

 •  Ртг на коскените струкути  на телото
 •  Ртг на Глава и Параназалните синуси
 •  Ртг на Бели дробови и Срце
 • Ттг на рбет (вратен,торакален и лумбален)
 •  Ртг на Абдомен
 •  Ртг на Уринарен Тракт
 • Дигитални снимања на дојки.
 • Панорамикс снимања
 • Снимања на заби

 

Дијагностика компјутеризирана томографија (64-слајсна)

На овој најсовремен дијагностички апарат се вршат компјутерски снимања на сите делови од телото.

Процедурата на снимањето не е подолга од 1 мин. а зрачењето на пациентот е редуцирано.

Моќната софтверска конфигурација на апаратот и можноста за 3Д реконструкции овозможуваат оптимална висуализација на сегментите што се снимаат и сигурна и многу прецизна дијагноза.

Ги вршиме следните испитувања:

 • КТ на главата и вратот, нативни снимања и снимања со контраст.
 • КТ на параназалните синуси
 • КТ артериографија на главата и вратот, за висуализација на крвните садови
 • КТ на белите дробови,нативни и постконтрастни серии
 • КТ на абдоменот,нативни и постконтрастни серии
 • КТ на рбетот
 • КТ на екстремитетите,нативни и постконтрастни серии
 • КТ на целото тело

На располагање имаме и анестезиолог и  можност да ги реализираме ги снимањата кај најтешкитен пациенти, оние кои се немирни и оние кои не  соработуваат.

 

Дијагностика магнетна  резонанца (siemens esenca 1,5 tesla)

Располагаме со најсофистициран апарат за магнетна резонанца за цело тело,со сите софтвери за обработка и на најкомплицираните случаи и врвни дијагностичари кои можат да се справат и со најкомплицираните дијагностички предизвици.

Ги правиме сите МР испитувања:

 • МР на мозокот (нативни и постконтрастни испитувања)
 • МР Артериографија за приказ на мозоцните и вратните крвни садови.
 • МР на цервикалниот,торакалниот и лумбалниот рбет (нативни и постконтрастни испитувања)
 • Интегрален МР приказ на целиот рбетен столб на еден филм.
 • МР на белите дробови
 • МР на абдоменот
 • МР на било која регија на телото,(нативни и постконтрастни серии)
 • ДТИ (Diffusion tensor imaging),трактографија за прикас на мозочните патишта
 • Спектроскопија
 • МР Мамографија

Сите овие испитувња можеме да ги правиме и со анеатезија.

д-р Славчо Кусакатски

Специјалист по радиодијагностика 078322854 dr.kusakatski@neuromedica.com.mk

Проф. д-р Миодраг Врчаковски

Специјалист неврорадиолог 075387127 dr.vrcakovski@neuromedica.com.mk

20 Jan

Радиологија

 • 08 - 16
 • д-р Славчо Кусакатски
5 слободни места
Закажете термин
20 Jan

Радиологија

 • 14 - 20
 • Проф. д-р Миодраг Врчаковски
5 слободни места
Закажете термин
21 Jan

Радиологија

 • 08 - 16
 • д-р Славчо Кусакатски
5 слободни места
Закажете термин
21 Jan

Радиологија

 • 14 - 20
 • Проф. д-р Миодраг Врчаковски
5 слободни места
Закажете термин
22 Jan

Радиологија

 • 08 - 16
 • д-р Славчо Кусакатски
5 слободни места
Закажете термин
22 Jan

Радиологија

 • 14 - 20
 • Проф. д-р Миодраг Врчаковски
5 слободни места
Закажете термин
23 Jan

Радиологија

 • 08 - 16
 • д-р Славчо Кусакатски
5 слободни места
Закажете термин
23 Jan

Радиологија

 • 14 - 20
 • Проф. д-р Миодраг Врчаковски
5 слободни места
Закажете термин
24 Jan

Радиологија

 • 08 - 16
 • д-р Славчо Кусакатски
5 слободни места
Закажете термин