Д-р Емилија Минова
Специјалист по дерматовенерологија
Тел: 02 3133 313 / 070408710
E-mail: neuromedica@neuromedica.com.mk / dr.minova@neuromedica.com.mk

ОБРАЗОВАНИЕ
Универзитет “ Св.Кирил и Методиј “, Скопје, Р. Македонија,
Универзитетска Клиника за Дерматологија, Специјалист Дерматовенеролог, јули 2015г,
Универзитет “ Св.Кирил и Методиј “, Скопје, Р. Македонија Медицински факултет, Доктор на Медицина, мај 2007г.

ПРОФЕСИОНАЛНО ИСКУСТВО
Поликлиника “Неуромедика “ Скопје Специјалист Дерматолог,

 • Дерматологија и Венерологија:
  • преглед,
  • дијагностика,
  • терпаевтски пртотокол;
  • дермоскопија,
  • алерголошко тестирање и иследување (Prick, Scratch ),
  • трихоскопија,
  • микологија,
  • венерологија,
  • крио-хирургија – верукозни, фирбома, пигментни промени,
 • Естетика и Козметологија:
  • одредување на тип на кожа,
  • препорака за медицинска козметика,
  • советување за нега и хигиена на кожа,

Работа со пациенти со дерматовенеролошка патолгија –

 • преглед,
 • одредување на тип на дерматолошка патологија,
 • дијагностика – Wood светлина,
 • дигитална дермоскопија,
 • трихоскопија,
 • акне терапија,
 • подготвување на терапевтски протокол

Приватна ординација по дерматовенерологија “Пикассо Медикал“ Скопје,
Приватна ординација по дерматовенерологија “ Медикоз“, Скопје,
ЛУЛКА- Здружение за грижа и едукација на бремени жени, мајки и деца.
Приватна здравствена установа “ Црниче “, ординација по општа медицина, Скопје, Р. Македонија,
MAK-SYSTEM International group, Скопје, Р. Македонија,

ПРОФЕСИОНАЛНИ ЧЛЕНСТВА
Лекарска Комора на Македонија
Македонско здружение на дерматовенеролози
Светско здружение на жени дерматолози (Women’s Dermatologic Society)
Интернационално здружение за Теледерматологија (International Society of Teledermatology)
Светско здружение за Интердисциплинарна и Анти-ејџ медицина ( The World Society of Interdisciplinary and Anti-Aging Medicine – WOSIAM )
Дермоскопско интернационално здружение ( International Dermoscopic society ) Европска Асоцијација за Дермато-онкологија ( European Association of Dermato-oncology) Европска Академија за Дерматологија и Венерологија ( EADV ),

ОБУКИ / СЕМИНАРИ / РАБОТИЛНИЦИ
“Teoxane Academy Training day – Dr. Francesco Bernardini “, симпозиум, Мај 2019, Скопје, Македонија,
“Современ третман на хиперпигментации на кожа “ – семинар, Мај 2019, Скопје, Македонија,
“Алерголошка секција – иновативни назални решенија “ – семинар , Април 2019, Скопје, Македонија,
“BIOTA Laboratories Istanbul “ – едукативен престој, Април 2019, Истанбул, Турција,
“Предизвици во третман на хронична венска болест “ – семинар , , Април 2019, Скопје, Македонија,
“Пробиотици и атопичен дерматит “ – семинар ,Март 2019, Скопје, Македонија,
“Dermatology 2020 “ – научен симпозиум,Март 2019, Штип, Македонија,
“Алергиски ринитис – третман “ – семинар, Март 2019, Скопје, Македонија,
SkinTech Pharma group- news in the world of chemical peels -Dr. N. Stankovic, workshop, Ноември 2018,Скопје, Македонија,
Galderma Centre of Excellence – educational meeting with Prof J. Sopena & Dr. F. Rosengaus, Sofia, Bulgaria, Октомври, 2018
“ Кампања за подигнување на свесноста за Меланома “, форум, Мај 2018, Скопје, Македонија,
“Модерни аспекти на алопеции- диајгностички пристап и третман “, семинар, Декември 2017, Скопје, Македонија,
Годишен стручен симпозиум на ПЗУ Неуромедика, Ноември 2017, Скопје, Македонија,
Restylane-Emervel нова колекција на дермални филери, работилница со Д-р К. Присадашка, Октомври 2017, Скопје, Македонија,
6ти Конгрес на Дерматовенеролозите на РМ со меѓународно учество, Септември 2017, Охрид, Македонија,
“Микробиом и патофизиологија на акне “, Семинар од Проф. Д-р И. Биниќ, Март 2017, Скопје, Македонија,
Хемиски пилинзи, Мезотерапија и Биоревитализација – SkinTеch&RRS, Тренинг со Д-р Н. Станковиќ, Март 2017, Скопје, Македонија,
Акне, Розацеа и рекурентен афтозен дерматит,Семинар , Март 2017, Скопје, Македонија,
Хронична венска инсуфициенција , семинар, Февруари 2017, Скопје, Македонија,
Атопичен дерматит, семинар, Февруари 2017, Скопје, Македонија,
Neostrata- хемиски пилинзи, Работилница, Јануари 2017, Скопје, Македонија,
Комплетно заздравување на хронични рани, Семинар/ Работилница, Декември 2016, Скопје, Македонија,
Практична дермоскопија со Д-р Е.Лалас и Д-р З.Апала, Октомври 2016, Камник,Македонија,
Restylane – дермални филери, работилница со Д-р Ж.Кабунац, Октомври 2016,
Скопје,Македонија,
Модерни пристапи при себороични состојби во дерматологијата, семинар, Јуни 2016, Скопје, Македонија,
Бактериски и габични дерматози, семинар, Мај 2016, Скопје, Македонија,
Ласерска примена на Er/Nd/ YAG FOTONA во дерматовенерологија и гинекологија, семинар – Проф. Д-р Леонардо Марини, Стоби- Градско, Април 2016,
Третман на хронични тешко-зараснувачки рани, семинар, февруари 2016, Скопје,
Eдукативна работилница и практична примена на медицинска козметика – ROC, семинар и работилница, декември 2015, Скопје,
Псоријаза – новини во патогенезата и примена на биолошки терапевтски протокол, семинар, Мај 2015, Скопје,
Акне- новини во патогенеза и терапевтски пристап, семинар, март 2015, Скопје,
Прв состанок на млади дерматовенеролози, семинар и работилница, Јуни 2014, Скопје,
Деслоратадин- примена и употреба, семинар, Мај2014, Скопје,
Промоција на нов бренд на медиицнска козметика на македонскиот пазар – БИОДЕРМА, семинар, Мај 2014, Скопје,
Улогата на УВ- радијацијата во карциногенезата на кожните тумори- ризик фактори, превенција и фотопротекција, Семианр, Април 2014, Скопје,
Кондиломи – ХПВ инфекции , онколошки ризик и терпаевтски пристап, семинар, Март 2014, Скопје,
5ти Конгрес на Дерматовенеролозите на Република Македонија со интернационално учество, Септември 2013, Охрид,
Прв македонски симпозиум за ХАЕ( Хередитарен Ангиоедем)/ HAE ( Hereditary Angioedema ) , Април 2013, Скопје, Македонија,
ПРП- плазма богата со тромбоцити, семинар и работилница со Проф. Д-р Александар Круник, САД, Ноември 2012, Скопје,
Новини во третман на алне, Семинар, Октомври 2012, Скопје,
21ви EADV конгрес, Септември 2012, Прага, Р. Чешка,
Летна академија на практична дерматологија и естетска медицина, Јуни 2012, Софија,
Р.Бугарија,
TEOXANE – практичен курс за апликација на хијалуронски филери во лицевата регија, Јуни 2012, Софија, Р. Бугарија,
Dr.Hauschka- холистична медицинска козметика и насоки за нејзина употреба, Семинар и работилница, Ноември 2011, Скопје,
Неострата- Хемиски пилинг и негова апликација во дерматолошка ордиација,работилница, Ноември 2011, Скопје,
20 ти EADV конгрес, Октмоври 2011, Лисабон, Португалија,
Хијалуронски Филери (TEOSYAL ) , работилница, Јуни 2011 , Софија, Р. Бугарија,
Ботулински токсин ( VISTABEL) , работилница, Јуни 2011, Софија, Р. Бугарија,
Летна академија на практична дерматологија и естетска медицина, Јуни 2011, Софија,
Р.Бугарија,
Суперфицијални габични инфекции на кложата, семинар, Мај 2011, Скопје,
Новини во дермо-алергологијата; употреба на фотопротектори и изглед на алергиските реакции, семинар, Април 2011, Скопје,
Акне, семинар,Март 2011, Скопје.