fbpx

Uncategorized @mk

Што е СТРЕС? Кои сме ние воопшто во состојба на СТРЕС? – Професор д-р Методи Чепреганов во Неделен Магазин на МТВ

Најчестата реченица која во последно време сите ние се почесто ја слушаме од пријателите, колегите, или од соседите е дека еднаш или два пати во текот на денот се наоѓаат во состојба на СТРЕС. Тогаш помислуваме дека човекот се наоѓа во некоја неволја и заради тоа е растроен, нервозен па дури и понекогаш пушта солзи. […]

На секои 40 секунди, некој го губи животот со самоубиство!

Светски ден за заштита на менталното здравје Денес, Светската Здравствена Организација во „40 секунди акција“ апелира за подигнување на свеста за обемот на самоубиства низ целиот свет и улогата што секој од нас може да ја игра за да помогне во спречување на тоа. Светскиот ден на менталното здравје на глобално ниво се одбележува на […]

Еден чекор поблиску до поголема самодоверба

Изгледот игра важна улога во подигнување на Вашата самодоверба. Забележете и самите дека колку подобро изгледате, толку сте посмели и посамоуверени. Не заборавајте на најважното – насмевнете се! За да се чувствувате задоволно во својата кожа закажете термин кај најдобриот пластичен хирург д-р. Чагри Саде, за среда (09.10) во Болница Неуромедика на телефонските броеви 02 […]

Успешно обавен санитетски транспорт на пациент низ 7 држави од Скопје до Sahlgrenska Universitetssjukhuset Molndal Гетеборг со должина од 5 622 километри

Поставен новиот рекорд за најдолг санитетски транспорт на релација од Македонија до Шведска Медицински тим на Болница Неуромедика постави нов рекорд на санитетски транспорт на пациент низ седум држави, од Скопје до болницата Sahlgrenska Universitetssjukhuset Molndal во близина на Гетеборг, Шведска со поминати 5 622 километри од кои 35 часа поминати со пациент од вкупно […]

Архимандрит г. Партениј од Бигорски Манастир и монахињи од Манастир Рајчица во посета на Болница Неуромедика

Денес, (1.10.2019) Архимандрит г. Партениј од Бигорски Манастир и дел од монахињите од монашкиот ред на Манастирот Рајчица беа во посета на Болница Неуромедика и генералниот менаџер д-р. Емил Угриновски. На посетата Архимандрит г. Партениј и д-р. Емил Угриновски разговараа за хумани дела во кои генералниот менаџер и директор и Болница Неуромедика се долгогодишни поддржувачи […]

Шест најчести дерматолошки состојби во детска возраст

Иако поголем дел од родителите се веќе запознaeни дека појавата и присуството на молуски, габички, па дури и скабиес (шуга) не се поврзани со хигиената во домот или негата за нивните деца, сепак се чувствуваат непријатно кога станува збор за овие дијагнози дадени во дерматолошка ординација. Свесноста за овие состојби е моќна алатка која им […]

Најважен животен натпревар одигран во Болница Неуромедика

За борба многу добро знам. Од моите родители, сопругата и ќерката, до сите ракометни натпревари кои ги имам изиграно. Но изминатите две години се период од нашиот живот кој на никого не му го посакувам. Период на неизвесности, тага, среќа, разочарување, континуирана борба, борба за здравје и живот. Пред две години бев опериран поради малиген […]

Она што не може да го запомни мозокот, срцето никогаш нема да го заборави

Секоја година, на 21ви септември одбележува светскиот ден на Алцхајмерова болест. Што претставува Алцхајмеровата болест (АБ)? Алцхајмеровата болест претставува хронично, прогресивно дегенеративно заболување на мозокот, кое на клинички план се манифестира со два круцијални симптоми: Неможност за сеќавање на настани кои се случиле во блиско минато, односно нарушена способност за складирање на нови информации, како […]

За поголеми насмевки и дострели во животот и спортот на Марко Пејчиновски

Болница Неуромедика дел од медицинскиот тим на Марко Марко Пејчиновски е 12 годишно ведро и насмеано дете кое, како и секој тинејџер е полн со енергија. До пред неколку години главна пасија на Марко бил фудбалот. Но тоа се променило со добивање на инфаркт на коска на колк или таканаречена некроза на нога. Некроза на […]

Сончев витамин Д

В И Т А М И Н   Д Витамини Д или антирахитични витамини се група на соединенија со слична структура. Двете најважни форми се витамин Д2 (ergocalciferol) и витамин Д3 (cholecalciferol). ХЕМИСКА СТУКТУРА Витамин Д2 настанува под дејство на ултравиолетовите зраци на провитаминот ергостерол. Од провитаминот дехидрохолестерол настанува холекалциферолот или Витамин Д3. За апсорпција на […]