Новости

Дневен и ноќен биоритам

Биоритамот е најважен за одржување на здравјето Многу мудреци, филозофи, посочуваат како сé во природата делува во ритами и циклуси. Ротацијата на земјата околу нејзината оска, дневниот 24- часовен циклус кој управува со циркадијален ритам во телото,  циклусите на месечината  влијаат на плимата и осеката, исто така и на женскиот месечен циклус, промените на годишните […]

Последиците доколку спиете помалку од 6 часа

И додека вашите когнитивни способности се бавни, вашите бесни реакции можe брзо да испливаат на површина. Без разлика на тоа кои се причините за вашиот недостаток на сон, ова се последиците од тоа. 1. Бавни реакции Мислете брзо! Единствениот проблем е што не можете, а научниците откриле дека луѓето кои спијат во просек 6 часа […]

Настинка или грип? Научете да ги препознавате симптомите

Предизвикувачите на грип и на настинка се сосема различни типови вируси, па затоа и начинот на лекување треба да биде поинаков. Меѓутоа луѓето не умеат да ги препознаат симптомите, па често течењето од носот и кивањето ги припишуваат на обична настинка, а всушност се работи за грип и обратно. Еве како правилно да ги „прочитате“ […]

Д-р Емилија Минова – спец. дерматовенеролог во „Телма Амбуланта“

Д-р Емилија Минова – спец. дерматовенеролог на 22.11.2018 зборуваше на тема “За начинот како да ја заштитиме кожата во oвоj период од годината” во “Телма Амбуланта” на ТВ Телма.

Менингитис

Менингитисот е сериозно заболување кое глобално предизвикува смрт на околу 1.000 лица секој ден. Најчесто ја афектира помладата популација, а постои можност да се јави и кај постари луѓе. Лицата кои страдаат од некое хронично заболување или имаат ослабен имун систем имаат зголемен ризик да заболат од менингитис. ШТО Е МЕНИНГИТИС И ШТО ГО ПРЕДИЗВИКУВА? Менингитисот претставува […]

Д-р Симеон Могилевски – психијатар: По опасната игра „Син кит“ се појави „Момо“ нова опасна игра за најмладите

Контроверзните онлајн игри кои на децата и тинејџерите им задаваат опасни предизвици, за кои слушавме дека се појавиле во скоро сите европски држави, стигнаа и кај нас. Психијатарот Д-р.Симеон Могилевски упатува апел до сите родители на мали деца да внимаваат и да ги контролираат содржините кои ги гледаат децата на социјалните мрежи, бидејќи десетина родители […]

Витамин Д – “сончевиот“ витамин

ЗОШТО НИ Е ПОТРЕБЕН ВИТАМИНОТ Д? Витаминот Д се создава по природен пат во човечкото тело, кога тоа е изложено на сонце. Поради тоа, познат е и како “сончевиот” витамин. На сите ни е познато дека витаминот Д е особено важен за коските. Тој помага за полесно апсорбирање на калциумот. Недостатокот на калциум води до рахитис […]

Како да се ослободите од вртоглавицата?

Вртоглавицата е кога имате чувство дека вие или вашата околина се движи, а всушност не постои вистинско движење. Тогаш може да имате проблем со одењето или стоењето и да изгубите рамнотежа и да паднете. Вртоглавицата не е пријатно чувство, а може да го наруши вашиот секојдневен живот. Еве неколку совети што да направите кога имате […]

Телма Амбуланта со Прим. Д-р Добрила Андоновска 08.11.2018

Прим. Д-р Добрила Андоновска – спец. по пластична и реконструктивна хирургија на 08.11.2018 беше гостин во емисијата “Телма Амбуланта” на ТВ Телма. Погледнете ја целосната емисија каде што се зборуваше за најчестиот деформитет на ушната школка – клемпавите уши.

Епилепсии

(Дефиниција, патофизиологија, класификација, етиологија, епидемологија, дијагностика и терапија) Дефинирање Интимните механизми на епилепсијата се екстремно комплексни, така  што недостасуваат сеуште многу сознанија за разрешување на енигмата наречена епилепсија. Постои  фундаментална разлика помеѓу  поимите:  епилептична криза и епилепсија. Епилептична криза: Kратка клиничка манифестација на пароксистичка хиперактивност на една група мозочни неврони. Таа има свој почеток, сосема […]