Новости

БПХ (Бенигна хиперплазија на простата)

Простата е жлездано – мускулен орган придодаден на семените патишта која го опфаќа почетниот дел на уретрата и чиј секрет влегува во состав на семената течност. Простатата се наоѓа во подперитонеалниот дел на карличната дупка, поставена под дното на мочниот меур, позади препонската симфиза, а пред ректумот преку кој е пристапна  палпација на истата. Глатките […]

Акутни и хронични воспаленија на крајниците

Според  времетрањето воспаленијата можат да бидат акутни и хронични, а според причинителот специфични и неспецифични. Epipharyngitis  acuta (Adenoiditis  acuta) Станува збор за акутно воспаление на третиот крајник (tonsilae pharyngicae). Ова акутно воспаление најчесто се јавува во продолжение на акутното воспаление на слузницата на носот на коешто се надоврзува бактериска инфекција на лимфното ткиво на тртиот […]

Благодарница до болницата Неуромедика од страна на Лекарската Комора на Македонија за покажаната пожртвуваност и згрижувањето на повредените од сообраќајната несреќа на 13 февруари 2019 година

Благодарница до болницата Неуромедика заедно со целиот медицински персонал од страна на Лекарската Комора на Македонија за покажаната пожртвуваност и згрижувањето на повредените од сообраќајната несреќа на 13 февруари 2019 година.

Eкологија на духот – Moќта на човечкиот деструктивен нагон

Низ ситe векови и во сите цивилизации  од  постоењето  на  светот,  бројни    мислители  и  филозофи го актуелизирале прашањето на моќта на човековиот деструктивен нагон, поточно на човековата  агресија, во секојдневните интерперсонални  односи,  но  и надвор   од  нив,  но,  за  жал  дефинитивен  одговор  до  денес  не постои. Агресијата,  како интерконтакт  и  однос  помеѓу  нас била и […]

Гигантски фрагмент од херниран дискус прогласен за тумор на спиналниот канал!

Нашиот живот е  една голема авантура, возбудливо патување низ времето. Бидете во секој момент подготвени да се спротиставите на неговите неочекувани предизвици и реагирајте, реагирајте веднаш…Не оставајте времето да Ви го реши проблемот, зашто можеби ќе биде доцна и нема да има решение… Пред една недела за МР преглед на лумбалниот рбет ми дојде пациент […]

ПРОТЕТИКА – Реставрација на вашата насмевка до најдобар изглед!

ПРОТЕТИКА Денаталните мостови се познати како фиксирани отстранливи протези кои буквално го премостуваат јазот од еден или повеќе изгубени заби, составени од два носачи и најмалку еден вештачки заб што го надоместуваат. Реставрација на вашата насмевка до најдобар изглед. Постојат многу фактори што доведуваат до губиток на забите, кариес, повреди, болести, чкртањето со забите или […]

Избегнувачки тип на приврзување: Луѓе кои се плашат од интимност и приврзување. Доволни си се самите на себе и независни се по природа!

Луѓето кои како деца формирале избегнувачки стил на приврзување, најверојатно такво приврзување ќе покажуваат и во партнерските релации. Тие се плашат од интимност и непријатно се чувствуваат кога со некого се блиски, кога некој е зависен од нив или кога тие од некого се зависни. Доволни си се самите на себе и независни се по […]

Советуваме на тема: Стоматолошки интервенции во текот на бременоста!

Дали стоматолошките интервенции се безбедни за време на бременоста? Ова е често прашање што го поставуваат идните мајки, а најчесто постои страв дека истите можат да му наштетат на плодот и максимално се избегнуваат. Редовните прегледи и чистењето забен камен не само што не се штетни, туку се особено препорачливи. Промената на нивoтo на хормони […]

Железо – дефицитна анемија: Причини, симптоми, дијагноза, третман и превенција!

Анемија или слабокрвност е состојба која настанува кога во крвта ќе се јави намален број на црвени крвни зрнца (еритроцити) или  намалена концентрација на хемоглобин. Хемоглобинот претставува главен составен дел на црвените крвни зрнца чија улога е да го носат кислородот до клетките. Затоа, доколку има намален број црвени крвни зрнца или намалени вредности на […]

Ексклузивно новогодишно интервју со Д-р Емил Угриновски, генерален директор на Неуромедика: Неуромедика изгради бренд кој без сомнение е синоним за современо здравство и најсовремена болница во државата!

Пред 26 години се формираше тим од двајца лекари и една медицинска сестра, означувајќи го на тој начин стартот на првата приватна поликлиника во Македонија, Неуромедика. Од тогаш до ден денес, Неуромедика изгради бренд кој без сомнение е синоним за најсовремена болница опремена со последни техничко технолошки достигнувања од областа на медицината надополнет со врвен […]