Новости

2017-06-23

Kраставица - Зелен извор на неопходни витамини и минерали

Краставицата нуди неизбежно освежување и задоволување на потребите од хранливи материи

Иако многумина мислат дека краставицата е зеленчук, сепак станува збор за овошје, колку чудно и да звучи тоа. Се состои од 95% вода, што значи дека е одлична за хидрирање во текот на летото. Се препорачува да јадете краставица секој ден за да можете да ги почувствувате сите придобивки од богатството на хранливи материи кои ги содржи.

Повеќе
2017-06-22

Грозје – еликсир на здравјето и младоста

Грозјето е богат извор на витамини А, Б и Ц, како и минерали (калиум, калциум, магнезиум, фосфор, железо, манган). Содржи шеќер, овошни киселини, фосфорна киселина, танини, влакна, протеини и други материи кои имаат благотворно делување на нашето здравје. Поради сето тоа, има и голема енергетска и хранлива вредност, природен е антисептик и диуретик и го намалува ризикот од болестите на срцето и рак.

Повеќе
2017-06-20

Препорачан внес на витамин Д во организамот, на дневно ниво

Колку витамин Д да внесуваме дневно?

Експертите препорачуваат дневно да се внесуваат 5-15µg витамин Д. Многу истражувања покажуваат дека со консумирање на 20µg дневно, се намалува ризикот од остеопороза.

Најголем дел од експертите сметаат дека дневното внесување на вкупно 25-50µg витамин Д, од различни извори (сонце, исхрана, додатоци во исхраната) е идеално за зачувување на добро здравје.

Повеќе
2017-06-16

Чај од семки од лубеница за нормален крвен притисок и исфрлање песок од бубрезите

Семките од разни овошја се генерално добри за здравјето, но семето на лубеницата поради сите хранливи состојки на некој начин е ѕвезда меѓу семките, велат експертите.

Повеќе