fbpx

Новости

Најсовремени принципи, методи и пракса во третирање на наједноставните до најсложени трауматолошки случаи

Интернационално докажан трауматолог Д-р. Владимир Сенекович го комплетира тимот на Одделот за ортопедија и трауматологија на 5ти и 6ти декември во Болница Неуромедика Потребата за континуирано растење и оддржување на нивото на стручен медицински тим на Болница Неуромедика се докажува и со новата соработка со еден од најдобрите интернационални хирурзи трауматолози, чија работа и достигнување […]

Машкото здравје и свесноста за негово чување

Месец ноември веќе почнува да станува синоним за подигнување на свеста за машкото здравје, т.е за подигнување на свеста за ракот на простата кај мажите. По­крај ре­дов­ни­те кон­тро­ли, нужна е потребата кон ука­жу­вање за по­го­ле­мо вни­ма­ние на фа­ми­ли­јар­ни­те ме­ди­цин­ски исто­рии, би­деј­ќи освен здра­ви­от на­чи­н на жи­вот и ге­нет­ски­от фа­ктор игра важ­на уло­га во ети­о­ло­ги­ја­та на […]

ПАРЕЗА НА ЛИЦЕВИОТ НЕРВ

Лицевиот нерв е значаен за комуникација и емоционална експресија. Оштетувањето на неговата функција може значително да го наруши квалитетот на животот. Кај 2/3 од случаите причината за настанување на лицевата пареза е непозната. Приоритет во процесот на дијагностицирањето е да се исклучат лезии на ниво на централниот нервен систем кои може да бидат причина за […]

Проф. д-р. Миодраг Врчаковски одговара на прашањето што е дискус хернија?

Многу честа состојба, кај генерално повозрасната популација, се болки во грбот чија дијагноза е дискус хернија. Тоа е состојба која го хендикепира пациентот, состојба која го депримира, прави нерасположен и го спречува да си ги врши нормалните секојдневни функции, со големо незадоволство поради болката што ја чувтсвува. А всушност е состојба во која нашите „перничиња“ […]

Анксиозност, загриженост или состојба на исчекување за нешто лошо!

Анксиозноста е психолошко пореметување на 21 век. Тоа е постојано чувство на притисок, стегање, немокност за олабавување и немаже на животна радост. Грижа за своите здравствени, фамилијарни или финансиски проблеми, проблеми со пријателите, тешкотии на работното место. Анксиозноста е почесто нарушување одколку што си мислиме, состојба со која се справуваат над 40 милиони луѓе ширум […]

Проодување, најчести грешки и проблеми со стапалата кај децата

Првата година од животот на детето е период на најинтензивен моторен развој кој се одвива по свои одредени природни законитости. Проодувањето е прекрасно доживување за сите родители. Моментот кога детето ќе се исправи и ќе зачекори во детскиот свет предизвикува бура на емоции кај родителите. За правилното проодување, кои се најчестите грешки и проблеми со стапалата […]

Сино белите штркови на МЗТ Скопје Аеродром во новата сезона со нова медицинска поддршка од страна на Болница Неуромедика

Пред почетокот на новата кошаркарска сезона, Болница Неуромедика, како голем поддржувач на спортот, го прошири своето друштво на пријатели со целиот кошаркарски тим на сино белите штркови, МЗТ Скопје Аеродром. На денешната официјална средба на Генералниот директор на Болница Неуромедика – д-р Емил Угриновски и Тони Грнчаров, извршен директор на кошаркарскиот клуб МЗТ Скопје Аеродром […]

Легендарниот фудбалски натпревар Македонија – Словенија со медицинска поддршка од Болница Неуромедика

Минатата недела на градскиот стадион „Тодор Проевски“, како дел од  квалификациите за Европско првенство 2020 година, македонската и словенечката фудбалска репрезентација одиграа легендарен натпревар кој заврши во корист за Македонија 2 : 1. Натпреварот беше со медицинска поддршка од страна на стручниот тим на Болница Неуромедика. 3 најсовремено опремени амбулантни возила со специјална опрема за […]

Што е СТРЕС? Кои сме ние воопшто во состојба на СТРЕС? – Професор д-р Методи Чепреганов во Неделен Магазин на МТВ

Најчестата реченица која во последно време сите ние се почесто ја слушаме од пријателите, колегите, или од соседите е дека еднаш или два пати во текот на денот се наоѓаат во состојба на СТРЕС. Тогаш помислуваме дека човекот се наоѓа во некоја неволја и заради тоа е растроен, нервозен па дури и понекогаш пушта солзи. […]

На секои 40 секунди, некој го губи животот со самоубиство!

Светски ден за заштита на менталното здравје Денес, Светската Здравствена Организација во „40 секунди акција“ апелира за подигнување на свеста за обемот на самоубиства низ целиот свет и улогата што секој од нас може да ја игра за да помогне во спречување на тоа. Светскиот ден на менталното здравје на глобално ниво се одбележува на […]